Virtuális Bolyai Egyetem – Ercsey-Ravasz Mária: Agyi hálózatok modellezése: az egértől a majomig

A Virtuális Bolyai Egyetem következő előadásának meghívottja Ercsey-Ravasz Mária, a BBTE Magyar Fizika Intézetének munkatársa.

Az agykutatók legfőbb célja megérteni, hogyan működik az agyunk, de ehhez képest még az agy fizikai szerkezetét sem ismerik elég jól. Míg a szürkeállományban a neuronok csak közeli szomszédokkal tudnak kommunikálni, a fehérállományt olyan hosszú axonok töltik ki, amelyek a funkcionális területek közti információcserét biztosítják. A különböző funkcionális (tehát látásért, hallásért, érzékelésért felelős) területeket nagyrészt azonosították, de a köztük levő kötések feltárásához bonyolult kísérletek kellenek.
Mi ilyen kísérleti adatokat tanulmányoztunk az egérben, patkányban és a majomban. Kimutattuk, hogy a hálózat nagyon sok lokális, globális és súlyozott tulajdonságát meg lehet magyarázni egy egyszerű modell segítségével, amely egy távolságszabályra épül. Az összehasonlítások segítenek feltárni a hálózatok invariáns tulajdonságait, amelyek megmaradnak a különböző fajokban, de ugyanakkor érdekes különbségek is akadnak. Például jelentősen ritkábbak és gyengébbek a hosszú távú kötések a majomban, mint az egérben. Ebből már sejthető, hogy az emberi agyban ezek a távoli kötések még gyengébbek kell legyenek, és ez magyarázatot jelenthet bizonyos betegségek gyakoriságára, mint az Alzheimer-kór és a szkizofrénia.

Az esemény plakátja itt tekinthető meg.

Időpont: 2017. május 9. (kedd), 18 óra

Helyszín: Babeş-Bolyai Tudományegyetem Főépülete (Farkas/M. Kogălniceanu u. 1. sz.), Victor Marian terem (II. emelet)

 

 

HírekPermalink

Comments are closed.