Virtuális Bolyai Egyetem – Szabó T. Attila (DSc.biol., BioDatLab, Balatonfüred): Festetics Imre és a genetika tudományának a megszületése: „A Természet Genetikai Törvényei” (1819)

A Virtuális Bolyai Egyetem áprilisi mehívottja, Szabó T. Attila (DSc.biol., BioDatLab, Balatonfüred) Festetics Imre és a genetika tudományának a megszületése: „A Természet Genetikai Törvényei” (1819) címmel tart előadást.

Pontosan 2018 áprilisában lesz 199 éves az a “Beltenyésztésről” (“Über Inzucht”) címmel közölt német nyelvű szakcikk, melyben Festetics Imre – legjobb tudásunk szerint a világon elsőként –kimondta, hogy a “Természet Genetikai Törvényei” egy új és önálló tudományterület törvényei. Mendel előtt 46 évvel megelőlegezte a mendeli törvények egy részét, és megállapította, hogy a “Természet Genetikai Törvényei” nem magyarázhatók a véren keresztüli öröklődés korabeli elképzelésével. Azt is világosankimondta, hogy az öröklődést nem a külső környezet (nurture), hanem az élőlények belső folyamatai irányítják. Felismerte, hogy a genetikai törvények növényekre, állatokra és az emberre egyaránt érvényesek. Azt is hangsúlyozta, hogy megértésükhöz jól tervezett beltenyésztéses kísérletekre és matematikai módszerekre van szükség. Kimondva-kimondatlanul megsejtette az öröklődés, a kiválogatás (szelekció) és a fejlődés (evolúció) kapcsolatát is
Festetics Imre nem magános farkasként, hanem egy nagy tudományos vita részeseként, egy tudományos vita 61. (záró) közleményében arra a kérdésre adott előre mutató választ, hogy “Mi öröklődik és hogyan?” Az sem mellékes, hogy ez a válasz Mendel városában, Brünnben került közlésre, 3 évvel Mendel születése előtt egy európai olvasottságú tudományos folyóiratban. Nem kétséges tehát Festetics Imre (1764–1846) előfutára volt Gregor Mendelnek (1822–1884), és eredményeinek ismerete nélkül nem értelmezhetők helyesen a genetika tudományának a kiemelkedéséhez vezető folyamatok.
Festetics Imre felismerésének jelentőségét külön kiemeli, hogy eredményeit saját, Nyugat-Magyarországon végzett keresztezési kísérleteire alapozva egy korabeli juhnemesítő “kutatóhálózat” vezéregyéniségekét érte el. Az sem mellékes, hogy ezek az eredmények a Magyar Tudományos Akadémia alapításának a korában születtek és a felfedező – Festetics Imre – a magyar akadémiát megalapító Széchenyi Istvánnak nagybátyja volt.

További részletek az előadás Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/events/593127454384641/

Időpont: 2018. április 24. (kedd), 18 óra

Helyszín: BBTE Klubterme (E. de Martonne u. 1.)

 

HírekPermalink

Comments are closed.