Támogassa a Bolyai Társaságot adója 2%-ával

Tisztelt Kollégák!
A jövedelemadó 2%-a átirányításának határideje 2019. március 15.
Fontos, hogy ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, jövedelmünknek azt a részét olyan szervezethez irányítsuk, amelynek céljaival egyetértünk.

Aki jövedelemadója 2%-át a Bolyai Társaságnak ajánlja fel, ezt az összeget voltaképpen saját szakmai céljainak finanszírozására fordítja.

Amennyiben úgy dönt, hogy a Társaságot kívánja támogatni, kérjük, töltse ki a Bolyai Társaság adatait már tartalmazó űrlapot saját adataival, és mellékelje az adóbevallásához. Az űrlap letölthető innen: 2%BT.

Amennyiben igény van rá, az űrlapot eljuttatjuk kinyomtatva.

Köszönettel,


Dr. Gábor Csilla egyetemi tanár,
a Bolyai Társaság elnöke
2019. február 14.  

                                             

Szakmai beszámoló a 2018-as évről

A Bolyai Társaság – Egyetemi Műhely Kiadó, célkitűzéseinek megfelelően, illetve korábbi tevékenységünkkel összhangban saját rendezvényeket és a kolozsvári BBTE magyar intézeteinek rendezvényeit támogatta anyagilag és adminisztratív szempontból. Alapvető törekvésünk, hogy rendezvényeink kilépjenek a szűk egyetemi közegből, hogy a laikus érdeklődőket is megszólítsák, idén is megvalósult.

Rendezvényeink

2018-ban a Bolyai Társaság a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel közösen hat Virtuális Bolyai Egyetem-előadást szervezett meg. Meghívottaink voltak:

Tóth Zsombor: Börtön és írás ‒ börtönírás a kora újkorban (2018. március 6.)

Homa Ildikó: Pszicho-szóma vagy szomato-psziché? (2018. március 13.)

Szabó T. Attila: Festetics Imre és a genetika tudományának a megszületése: „A Természet Genetikai Törvényei” (1819) (2018. április 24.)

Ludányi Ágnes: Veszélyes vagy biztonságos 21. század?

Hadnagy József: Kapcsolataink összekötnek vagy elválasztanak? (2018. május 22.)

Fazakas Sándor: Kübernetika – egy elfelejtett teológiai tudomány aktualitása (2018. november 13.)

            Igyekeztünk, hogy előadóink képviseljék úgy a helyi (kolozsvári, erdélyi) tudományos szférát, mint a magyarországi kutatói és oktatói köröket.

 • A Bolyai Társaság 2018. október 20-án megszervezte az Interdiszciplináris párbeszéd-sorozat hetedik konferenciáját. Témául a következő fogalompárt választottuk: Fény és árnyék. Konferenciánkon 15 előadás hangzott el, plenáris előadóink Korondi Ágnes (Szent Lúcia, a „fény útja” a késő középkori magyarországi irodalomban) és Néda Zoltán (Az árnyékból kimért fénysebesség) voltak.
 • A Bolyai Társaság – Egyetemi Műhely Kiadó nyílt napot szervezett a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül, amelyen tudományos előadások vetítésére került sor:
 • Rendezvénytámogatás

A Bolyai Társaság idén is hozzájárult a BBTE magyar intézetei rendezvényeinek szervezéséhez, támogatásához.

 • Konferenciák:
  • Az első MentésMásként pedagógia konferenciát a BBTE BTK Láthatatlan Kollégiumával közösen szerveztük. Az előadások, műhelyek és kerekasztal-beszélgetések során az oktatási rendszert érintő általános kérdéseket (pedagógusképzés, gyermekszegénység, szociális hátrány, inklúzió, rasszizmus, abúzus) egy-egy gyakorlati támponton, tanítási tapasztalaton, bevált módszeren keresztül közelítették meg.
  • A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem-Filozófia Karának Magyar Történeti Intézete Kastélytúrát és gasztrovizsgát szervezett 2018. júniusában, amely során Marosvécsre, Görgényszentimrére, Gernyeszegre, Komlódra és Válaszútra látogattak.
 • Infrastrukturális fejlesztések:
  • 2018-ban jelentős pénzösszeget különítettünk el a BBTE magyar intézeteinek régen aktuális infrastrukturális fejlesztésére. A fejlesztés keretén belül asztali számítógépet vásároltunk a Magyar Történeti Intézet, valamint a Magyar Irodalomtudományi Intézet számára, egy-egy nyomtatót a Magyar Irodalomtudományi Intézetbe és a Református Tanárképző Intézetbe, a Zenepedagógiai Intézetnek gitárokat és kottatartó állványokat vettünk, a Szociális Munkásképző Intézetnek pedig egy laptopot rendeltünk.
  • A Bolyai Társaság saját infrastruktúráját is fejlesztette. Felújításokat hajtottunk végre az irodában (külső festés, padlószőnyeg cseréje), emellett új laptopot és fényképezőgépet is vásároltunk.
 • ETDK-különdíj:

2017-ben újraélesztettük az ETDK-n kiosztandó Bolyai Társaság-különdíjat. A BT vezető tanácsa 2018-ban immár második alkalommal jutalmazta egy ETDK-n résztvevő hallgató magas színvonalú, interdiszciplináris munkáját. A TDK-ra benyújtott dolgozatok címei és kivonatai alapján tematikailag megfelelő dolgozatokat válogattunk ki. A különdíj idei nyertese Magyari Mátyás volt. A díj összege egyenként 350 RON volt.

Könyvkiadás

2018 folyamán 9 saját kiadványt gondoztunk:

 • Tárkányi János: Vizuális kommunikáció
 • Roth Mária – Antal Imola – Dávid Kacsó Ágnes – László Bodrogi Éva: Bevezetés a gyermekvédelembe
 • Berszán István (szerk.): A reformáció aktualitásai
 • Bilibók Renáta – Borbély Sándor (szerk.): Mikro- és makrovilágok
 • Rüsz-Fogarasi Enikő (főszerk.): Erdélyi évszázadok III. Hagyomány és újítás a 21. századi könyvtárban
 • Veress Károly: A kultúra hermeneutikája
 • Veress Károly (szerk.): Az interkulturalitás és a posztkulturalitás határán. (Hagyománykritikai és aktuálfilozófiai vizsgálódások)
 • Birta-Székely Noémi (szerk.): Tanárok Vagyunk Akadémia. Olvasás – lélek – tanulás
 • Toth Szilárd: Kompetenciaorientált történelemtanítás

Társkiadóval megjelent kiadványaink:

 • Berszán István: Ritmikai dimenziók. Az irodalomtól a gyakorlásfizikáig.
 • Dövényi Zoltán – Ferkelt Balázs – Tonk Márton – Murádin János Kristóf (szerk.): Geopolitikai folyamatok és lehetséges hatásaik
 • Demeter M. Attila: Korunk politikai filozófíájaHírekPermalink

Comments are closed.