Egyetemi Műhely Kiadó

Egyetemi Műhely Kiadó

Tizenöt éves az Egyetemi Műhely Kiadó

 

A Bolyai Társaság által fenntartott Egyetemi Műhely Kiadó tizenöt éve jelentet meg az egyetemi oktatást segítő és a kutatási eredményeket publikáló egyetemi tankönyveket, jegyzeteket, monográfiákat, doktori dolgozatokat, konferencia- és tanulmányköteteket. A Kolozsvári Magyar Napok keretében a tizenöt éves évforduló alkalmából kerekasztal-beszélgetést szervezünk a Kiadó tevékenységéről, a hazai magyar nyelvű tudományos könyvkiadásban betöltött szerepéről. Részt vesznek: Gábor Csilla egyetemi tanár, a kiadói tanács tagja; Rancz Mónika felelős kiadó; Rüsz-Fogarasi Enikő egyetemi tanár, a BT elnőke, évkönyvszerkesztő; Péter István a Bolyai Társaság alelnöke; Ilyés Szilárd felelős kiadó (Pro Philosophia). Felvezetőt tart Veress Károly egyetemi tanár, az EMK alapító igazgatója.

Időpont: 2021. augusztus 20, péntek 12 óra.

Helyszín: BBTE, Kolozsvári Magyar Történeti Intézet udvara, Napoca / Jókai utca 11 szám alatt.

A rendezvény napján az EMK kiadványaiból vásárlással egybekötött kiállítást szervezünk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Kedves Kollégák!

 

Folyamatban van a Bolyai Társaság által fenntartott Egyetemi Műhely Kiadó a 2021-es kiadói tervének az összeállítása. A kiadói kapacitás és az elnyert támogatások függvényében 2021-ben az EMK 10-12 kiadvány megjelentetésére vállalkozik. Ezek a Kiadó sorozataiban kaphatnak helyet: Doktori dolgozatok, Egyetemi füzetek,Egyetemi jegyzetek (tankönyvek), Monográfiák, Tanulmányok. A Kiadó tevékenységével kapcsolatos információk, valamint a sorozatok szerkesztési szabályzatai elérhetők a BT/EMK honlapján: https://www.bolyait.ro/a-kiadorol/

A kiadói tervbe való jelentkezéshez szükséges információkat a Kiadási kérelem csatolt űrlapja tartalmazza; ez itt a honlapról is letölthető.

A kiadói terv alapján fogja kialakítani a BT a pályázási stratégiáját 2021-re azzal kapcsolatban, hogy milyen pályázati lehetőségeket vegyen igénybe a kiadványok támogatásához. Fontos tudni, hogy egyes támogatóknál (pl. a Communitas Alapítvány) csak kész szerkesztett kéziratokkal lehet pályázni.

Az EMK csak a kiadói tervbe bekerült szakmunkák kiadásával fog foglalkozni. Az utólag beérkező igénylések a jövő évi kiadói tervbe kerülhetnek be.

Az EMK csak olyan kéziratok megjelentetésére vállalkozik, amelyek maradéktalanul betartják: a) a szerződésbe foglalt határidőket; b) a sorozatok szerkesztési szabályzataiba foglalt előírásokat; c) a szakterület legalább két elismert képviselője által aláírt szaklektori vélemény kíséretében érkeznek be.

Az EMK 2020-ban az Országos Tudományos Kutatási Tanács (CNCS) értékelése alapján akkreditációt nyert a következő szakterületeken: Filológia (A kategória), Filozófia, Teológia, Történelem és kulturális tanulmányok (B kategória).

 

A kiadói tervbe való felvételre a Kiadási kérelem kitöltésével és az EMK címére való beküldésével jelentkezhetnek: egyetemimuhely@gmail.com

Jelentkezési határidő: 2021. február 12.

A jelentkezők 2021. február 20-ig választ kapnak arról, hogy a Kiadó elfogadja-e a jelentkezést, vagy ‒ indokolt esetben ‒ nem vállalkozik a kiadásra.

 

Kolozsvár, 2021. január 18.

 

Veress Károly, EMK igazgató

Rüsz-Fogarasi Enikő, BT elnök

Vélemény, hozzászólás?